Home / Blog / 5 tips om succesvol leiding te geven als jonge ondernemer

 

jonge ondernemerAls je onderneming succesvol wordt, ontkom je er niet aan dat je op een gegeven moment personeel in dienst gaat nemen. Daarmee zet je ook je eerste stappen als leidinggevende in je eigen onderneming. Een jonge leeftijd hoeft geen belemmering te zijn om succesvol een team te managen. Met deze tips voorkom je dat je verzuipt in de vijver van verantwoordelijkheden waar een jonge leidinggevende mee te maken krijgt.

1.       Durf te delegeren

In de startfase van je onderneming doe je alles meestal zelf. Daarom weet je ook precies hoe alles werkt en het zo snel en goed mogelijk kan worden uitgevoerd. Nu je mensen in dienst hebt genomen, kun je het aan hen overlaten. Het vergt vaak wel enige moeite om afstand te nemen van je eerdere werkzaamheden. Maar laat je niet verleiden, want het leidt tot grote irritatie bij je werknemers en zelf ben je er al helemaal niet mee geholpen. Door af en toe afstand te kunnen nemen, blijft de passie voor je bedrijf en dat is de katalysator voor succes.

2.       Verwachtingenmanagement

Baken de rollen goed af. Ga het gesprek aan met je werknemers en schep de juiste verwachtingen. Wat mogen zij precies van jou verwachten? En wat verwacht jij van hen? Maak het expliciet.

3.       Veroorloof het jezelf om fouten te maken

Realiseer je dat je dagelijks fouten zult maken en doe niet overmatig je best om deze te verhullen. Het hoort er gewoon bij. De kunst zit ‘m in het herstellen van die fouten en je lering eruit trekken, zodat het de volgende keer weer een beetje gemakkelijker gaat. Als je dat goed af gaat, dan straal je autoriteit uit. Niet door perfectionisme, dat zorgt alleen maar voor stress.

4.       Afstand bewaren is niet erg

Als je leuke mensen in dienst hebt, is de verleiding groot om al te kameradelijk met elkaar om te gaan. Maar besef je dat al te persoonlijke vriendschappen het nemen van moeilijke beslissingen in de weg kan staan. Als manager moet je nu eenmaal ook wel eens impopulaire beslissingen nemen. Bedenk dus goed wat je wel een niet met je werknemers wilt bespreken.

5.       Steun is geoorloofd!

Het is fijn en leerzaam om een klankbord te hebben. Iemand die zelf al gepokt en gemazeld is in het bedrijfsleven kan jou helpen te excelleren in moeilijke situaties. Een beetje steun, door bijvoorbeeld een coach of het volgen van een management opleiding, mag!

 
Share this page