Home / Ondernemen / Skydio krijgt bijna €3 miljoen voor slimme drones

 

Skydio, de startup die software ontwikkelt zodat drones geen ongelukken kunnen maken, heeft een investering van $3 miljoen gekregen (2,75 miljoen euro), zo laat het bedrijf vandaag weten. Door de camera’s van drones te verbinden met een boordcomputer, zorgt Skydio ervoor dat de vliegmachines obstakels kunnen vermijden en op eigen houtje kunnen bewegen zonder GPS.

”In vijf jaar is een drone die ergens tegenaan vliegt een raar, onwerkelijk iets”

Het internet staat vol met filmpjes van drones die ongelukken veroorzaken of er op eigen initiatief vandoor gaan, en commerciële drones zijn mede daarom in veel landen verboden of aan zeer strenge banden gelegd. Maar terwijl onderzoeksinstituten kijken hoe drones gereguleerd moeten worden, lijkt de populariteit alleen maar te stijgen, en lijken marketingmogelijkheden oneindig.

frame_shot

“In vijf jaar is een drone die ergens tegenaan vliegt een raar, onwerkelijk iets”, zegt Adam Bry, mede-oprichter van Skydio. De vliegende apparaten zonder piloot worden met de Skydio-software voor de automatische piloot veel makkelijker te bedienen. De omgeving wordt gescand op muren, vloeren, plafonds en obstakels, zodat de gebruiker slechts de route hoeft te bepalen. Een drone kan in plaats van met een afstandsbediening dan al bestuurd worden met een smartphone.

Samenwerken tot grotere hoogtes

Het bedrijf van de drie jonge Amerikanen heeft niet de ambitie zelf drones te ontwikkelen. Het programma kan op deze manier toegepast worden op verschillende drones (van helikopter tot gevleugelde variant), waarbij een samenwerking met de fabrikanten het hele systeem naar een veel hoger niveau tilt. Een concrete releasedatum is er nog niet, maar de software zou dit jaar nog op de markt moeten komen.

Skydio is niet de enige met deze computervisietechnologie. Chipfabrikant Intel zorgt er al voor dat Asctec-drones nergens tegenaan vliegen, en een Ghost-drone wordt gecreëerd om diens gebruiker zelf te volgen.

 
Share this page